I Just Couldn’t Leave Well Enough Alone…

Remember the wall and the staging yards? Well, that’s just not going to happen the way I thought it was going to.

This winter has been brutal, and as a result I’ve decided that no one should have to go back in the that cold, unfinished part of the basement during an operating session. There’s no polite way to describe what that would be like.

2013-04-04 15.28.04Now, I know that the wall got finished, but we’re going to re-open the part at the bottom of the stairs (the right end of the wall in the picture), and allow the railroad to run across the bottom of the stairwell and into the adjacent “TV room/crew lounge.” The southern terminus of the railroad (Searsport) and the supporting yard will be in there, running above the entertainment equipment. The movement into the next room will enhance the feeling of “going somewhere,” which is a good thing on a small railroad.

IMG_1951The northern end of the line will also receive an interesting treatment. As you may remember, the north end of Corinna is curved in towards a wall. The original intent had been to widen the doorway and put the Bragg Hill quarry area in the unfinished portion of the basement. Instead, we’re now going to build a “closet” there. The line will run into the closet, loop around and come back out along the shortened wall. Also in the closet, beneath the railroad, will be the dispatcher’s desk.

This will all make much more sense once the work is started — and I’ll be sure to post some pictures. The end result will be a much more pleasant experience for operators, which translates to a more fun operating session.

Eventually, my modeling bench will come in from the cold as well, and the back part of the basement will be used exclusively for storage and “messy” projects. I’ll maintain a bench and my spray booth back there as well, so that I can do paint work without smelling up the house too much.

 

Enhanced by Zemanta